Vloeibare brandstoffen voor groene stroom en warmt

Vloeibare groene brandstoffen als biomethanol staan volop in de belangstelling. Op 7 december geeft de Projectgroep Biomassa & WKK over de opwekking en het gebruik van vloeibare biobrandstoffen voor stroom en warmte. Aan het eind van de workshop is er een excursie naar een in aanbouw zijnde warmtekracht op bioethanol en een bestaande wkk op biogas. 

Programma

10.00 - 10.30 Ontvangst
   
10.30 - 11.00 Een jaar ervaring met diesel-wkk op Bioline in Ermelo
Rolf Bosma, Unica Ecopower te Hoevelaken
   
11.00 - 11.30 Is Jatropha een optie voor biowkk?
Jatropha,een plant die verwant is aan de rubberplant, groeit goed in drogegebieden. De Jatropha-olie is niet geschikt voor consumptie, maar wordt in India al veel gebruikt voor de productie van biodiesel. 
Frank Tervoorde, Oil & Fat Packers Rotterdam
   
11.30 - 12.00 Pauze
   
12.00 - 12.30 De ontwikkelingen bij pyrolyse
Ontwikkelingen, eerste praktijkervaringen en toepassingen van pyrolyse-olie in wkk-concepten. 
Bert van de Beld, BTG Biomass Technology Group te Enschede
   
12.30 - 13.30 Lunch
   
13-30 - 14.00 WKK met brandstofcel op bio(m)ethanol
In Berlijn is enkele jaren ervaring met een 250 kWe brandstofcel die functioneert op biomethanol en aardgas in elke willekeurige mengverhouding. De warmte komt vrij op hoge temperatuur. 
Kai Klinder, MTU CFC te Ottobrunn
   
14.00 - 14.30 Productie van biomethanol uit hout
Hout kan dienen als bron voor de productie van biomethanol. Hierbij verkrijgt men een hoogwaardige brandstof zonder dat er concurrentie met voedseltoepassingen ontstaat.
Jan Heetebrij, Heecon Business Development
   
14.30 - 15.00 Biogas en bioethanol op boerderijschaal
Destillatie van ethanol kost veel energie in de vorm van warmte; bij stroomopwekking uit biogas is juist warmte beschikbaar. Daarnaast zijn de restanten van de ethanolproductie te gebruiken voor de productie van biogas. Een ideale kringloop?
Douwe Frits Broens, Agrologistiek BV te Breda
   
15.00 - 15.30 Pauze
   
15.30 - 16.30 Excursie naar een biogasinstallatie en een in aanbouw zijnde bioethanolinstallatie bij Norg
Bosma te Zuidvelde

Locatie

Norg
Nederland

Workshops, lezingen en studiereizen

Een uitgebreid netwerk in de energiewereld zorgt ervoor dat Energieprojecten.com al tientallen workshops, lezingen, excursies en studiereizen heeft georganiseerd sinds 2001. Daarmee heeft het bedrijf onderwerpen als biogas voor gebruik in warmtekracht, absorptiekoeling, gasexpansie en warmtenetwerken onder de aandacht gebracht. Onder meer over gasexpansie - waarbij energie is terug te winnen uit de expansie van (aard)gas bij verdeelstations - zijn zelfs Kamervragen gesteld.

Bent u geïnteresseerd in het opzetten van een evenement of studiereis of zoekt u iemand voor een lezing over duurzame energietechnologie, neem dan contact op met Klaas de Jong.

Agenda