Studiereis München

Van 6 tot en met 8 oktober houdt Stichting Warmtenetwerk een studiereis naar de Beierse hoofdstad München. Tijdens de studiereis zijn er onder meer excursies naar het gemeentelijk bedrijf dat tot 2025 9 miljard euro steekt in vergroening van energielevering en openbaar vervoer.

Stadspanorama Munchen

De Beierse hoofdstad München (1,3 miljoen inwoners) zet sterk in op verduurzaming van de energievoorziening. Het gemeentelijk bedrijf SWM (Stadtwerke München) (SWM) speelt daarbij de hoofdrol. Tot 2025 investeert het 9 miljard euro in vergroening.

SWM levert elektriciteit, aardgas, warmte en drinkwater en is ook actief in openbaar vervoer. Sinds kort heeft het ook koude aan zijn producten toegevoegd. Het rekencentrum van BMW is de eerste klant voor de koude, maar SWM werkt momenteel aan de ontwikkeling van een koudenet in de binnenstad. Daarnaast beschikt het gemeentelijk bedrijf al over een uitgebreid warmtenet, waarvoor forse uitbreidingsplannen klaarliggen. De warmte wordt nu hoofdzakelijk geproduceerd in eigen warmtekrachtcentrales, maar ook met aardwarmte, biogas en zon. Nog in aanbouw is de geothermiecentrale Sauerlach, die 5 MW elektriciteit en 4 MW warmte zal gaan leveren. In Riem heeft SWM al een geothermiecentrale in bedrijf, die 9 MW aardwarmte op ruim 90 °C levert.

Ook in de omgeving van München zijn interessante projecten op het gebied van warmte en koude te vinden. Zoals geothermieprojecten in Erding, Pullach en Unterhaching en de biomassacentrale met warmte-, stoom- en koudelevering in Pfaffenhofen.

 

Programma

6 oktober

Ochtend: vliegreis vanaf Schiphol (vertrek 8.50 uur) of vanaf Düsseldorf (vertrek 10.20 uur).

Middag: bezoek aan een biomassacentrale in Pfaffenhofen a.d. Ilm die stoom, warmte en koude levert aan bedrijven, woningen en een ziekenhuis. Bijzondere afnemers zijn zuivelfabriek Hipp en brouwerij Müllerbräu die gebruik maken van absorptiekoeling.

Avond: diner.

De Ackermannbogen voorzien van zonnepanelen en een warmtebuffer.

7 oktober

Ochtend: bezoek Stadtwerke München met informatie over ontwikkelingen bij warmte- en koudelevering en opwekking van duurzame energie in de Beierse hoofdstad.

Middag:

  • bezoek Ackermannbogen met zonnecollectoren, warmtebuffer en absorptiewarmptepomp op stadsverwarming;
  • bezoek geothermiecentrale van SWM in Riem;
  • stadswandeling München met bezoek aan Hofbräuhaus.

Avond:diner in München.

 

8 oktober

Ochtend: bezoek aan het project Geothermie Pullach waar in 2005 het eerste water met een temperatuur van 93 °C van 3,3 km diep werd opgepompt. Ondertussen is het project uitgebreid met een tweede boring en in 2010 volgt een derde. Die extra capaciteit gaat gelijk op met de uitbouw van het warmtenet in de bestaande bouw. Bij de excursie krijgen we toelichting over de aanpak en prijspolitiek voor warmte en een presentatie van onze deelnemer Korex over de waterbehandeling met vacuümontgassing in het net.

Middag: bezoek BMW Welt.

Avond: terugreis naar Schiphol (aankomst 18.30 uur) of Düsseldorf (aankomst 18.05 uur).

Locatie

München
Duitsland

Workshops, lezingen en studiereizen

Een uitgebreid netwerk in de energiewereld zorgt ervoor dat Energieprojecten.com al tientallen workshops, lezingen, excursies en studiereizen heeft georganiseerd sinds 2001. Daarmee heeft het bedrijf onderwerpen als biogas voor gebruik in warmtekracht, absorptiekoeling, gasexpansie en warmtenetwerken onder de aandacht gebracht. Onder meer over gasexpansie - waarbij energie is terug te winnen uit de expansie van (aard)gas bij verdeelstations - zijn zelfs Kamervragen gesteld.

Bent u geïnteresseerd in het opzetten van een evenement of studiereis of zoekt u iemand voor een lezing over duurzame energietechnologie, neem dan contact op met Klaas de Jong.

Agenda