Studiereis Dresden

Dit jaar reist Warmtenetwerk af naar de Oost-Duitse stad Dresden (523.058 inwoners). Warmtenetten vormen hier een centraal onderdeel van de energievoorziening met ruim 120.000 aangesloten woningen en 5.700 aangesloten bedrijfspanden. Daarnaast doen de plaatselijke technische universiteit en het instituut voor lucht- en koudetechniek (ILK) onderzoek naar de warmtevoorziening van de toekomst.

Unieke stad met warm hart

Dresden vanaf de oever van de Elbe.

De eretitel Florence aan de Elbe kan hoofdstad van de deelstad Saksen weer met recht dragen na de voltooide herbouw van de binnenstad met als hoogtepunt de Frauenkirche. Maar Dresden heeft ook een warm hart als het gaat om energie. Met 120.000 woningen en 5.700 zakelijke panden aangesloten op het warmtenet van Drewag is warmtelevering dominant in deze stad met ruim een half miljoen inwoners. Ook de Technische Universiteit Dresden en het onderzoekinstituut ILK zijn actief met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van warmte- en koudetechniek. Van 4 tot en met 6 juni krijgt u de kans om met Stichting Warmtenetwerk een kijkje te nemen in deze interessante stad.

 

Maandag 4 juni

Vertrek vanaf vliegveld Düsseldorf om 16.50 uur. Aansluitend dineren we in het centrum van Dresden.

 

Dinsdag 5 juni

 • Bezoek aan Drewag
  Warmteopslag bij Reick. Foto: Drewag. Drewag, het energiebedrijf voor de stad Dresden heeft 300.000 klanten en levert elektriciteit, aardgas, warmte, koude en drinkwater. Het bedrijf verzorgt ook diensten zoals thermografie, renovatie en beheer van verwarmingsinstallaties en is actief met elektrische autos. Drewag heeft een omzet van een half miljard euro en is voor 90 procent eigendom van de stad Dresden en voor 10 procent van het Duitse gasbedrijf Thüga.
  Bij ons bezoek aan Drewag krijgen we presentaties over het warmtenet van Dresden en over de ontwikkeling van koudenetten, waaronder het net op de Neumarkt.
 • Bezoek warmtecentrale Klotzsche
  Biogasinstallatie Klotzsche. Foto: Drewag. In de wijk Klotzsche heeft Drewag een warmtekrachtinstallatie aan het warmtenet gekoppeld die biogas als brandstof gebruikt. De centrale wekt groene stroom en groene warmte op.
 • Stadswandeling
 • Concert in de Semperoper
  De Semperoper in Dresden. Foto: Muescha. 's Avonds is de mogelijkheid om een concert van de Sachsische Staatskapelle in de beroemde Semperoper bij te wonen.

 

Woensdag 6 juni

 • Bezoek aan technische universiteit
  Mini-WKK van de TU Dresden. De TU Dresden is actief op het gebied van warmtenetten. Een belangrijke activiteit is de certificering van warmtenetten, waarover we een presentatie krijgen. Verder wordt het onderzoek LowEx naar warmtenetten op lage temperatuur gepresenteerd.
 • Bezoek aan onderzoeksinstituut ILK
  Warmteopslag in phase change materials aan het ILK in Dresden. Het Institut für Luft- und Kältetechnik (ILK) in Dresden is een onafhankelijk onderzoekinstituut op het gebied van lucht- en koudetechniek met 120 medewerkers. Absorptiekoeling is een belangrijk thema bij ILK. Zo ontwerpen de Dresdenaren momenteel absorptiekoelmachines met een luchtgekoelde condensor binnen het project COACh.
  Voor opslag van warmte en koude lopen meerdere projecten zoals bereiding en opslag van vacuümijs en opslag van warmte met PCMs (phase change materials) voor hoge temperaturen.
 • Terugreis
 • 19.50 Aankomst op vliegveld Düsseldorf.

Locatie

Dresden
Duitsland

Agenda