Studiereis Denemarken

Van 14 t/m 16 september houdt Warmtenetwerk een studiereis naar de Deense steden Kopenhagen en Helsingør en naar de Zuid-Zweedse havenstad Malmö. Deze drie steden zijn uitermate interessant op het gebied van beleid, innovatie, economie, duurzaamheid en klantenbehandeling bij warmtenetten.

Slot Kronborg bij Helsingor.

Eerste dag: Helsingør

Vertrek vanaf Schiphol om 10.30 uur

Helsingør ligt ten noorden van Kopenhagen, tegenover de Zweedse havenstad Helsingborg. Wie per veerboot vanuit Zweden aankomt, ziet als eerste het machtige kasteel Kronborg. Ooit bewaakte de Deense koning hier de scheepvaart over de Sont. Sinds kort is het middeleeuwse gebouw aangesloten op het warmtenet van Helsingør. De stad telt ruim 60.000 inwoners.

Kopenhagen.

 

Tweede dag: Kopenhagen

De Deense hoofdstad (1,6 miljoen inwoners) is in de afgelopen jaren vrijwel volledig overgeschakeld op stadsverwarming. Het net van Kopenhagen kent meerdere warmtebronnen, waaronder de multifuel warmtekrachtcentrale Avedøre, geothermie en de afvalenergiecentrale Vestforbranding. De geothermiecentrale en Vestforbranding werken met absortiewarmtepompen voor een extreem hoog rendement.

Vanuit Kopenhagen wordt door het warmtetransportbedrijf VEKS warmte geleverd aan een aantal steden en dorpen rondom Kopenhagen.

Malmo.

 

Derde dag: Malmö

Waarmerk van de hoofdstad van Skåne is de Turning Torso, een 190 m hoge, getordeerde woontoren die langzaam ronddraait. Malmö heeft evenals andere Zweedse steden een groot warmtenet, dat momenteel door E.ON Värme Sverige nog verder wordt uitgebouwd. De grote warmteproducenten zijn de supermoderne warmtekrachtcentrale Öresundsverket uit 2009 en de afvalenergiecentrale Sysav, die naast warmte uit aftapstoom van de turbine ook warmte opwekt met twee warmtepompen van 9,5 MW die warmte uit de wassers in de schoorsteen benutten. Er is tevens een duurzame woonwijk bij de Turning Torso gebouwd met onder meer zonnecollectoren op de woningen, die warmte kunnen terugleveren aan het warmtenet.

Aankomst Schiphol: 19.35

Locatie

Denemarken

Workshops, lezingen en studiereizen

Een uitgebreid netwerk in de energiewereld zorgt ervoor dat Energieprojecten.com al tientallen workshops, lezingen, excursies en studiereizen heeft georganiseerd sinds 2001. Daarmee heeft het bedrijf onderwerpen als biogas voor gebruik in warmtekracht, absorptiekoeling, gasexpansie en warmtenetwerken onder de aandacht gebracht. Onder meer over gasexpansie - waarbij energie is terug te winnen uit de expansie van (aard)gas bij verdeelstations - zijn zelfs Kamervragen gesteld.

Bent u geïnteresseerd in het opzetten van een evenement of studiereis of zoekt u iemand voor een lezing over duurzame energietechnologie, neem dan contact op met Klaas de Jong.

Agenda