Nieuwe ontwikkelingen bij slibverwerking

De workshop gaat in op nieuwe ontwikkelingen bij de verwerking van rioolslib, waaronder het drogen van slib met zonnewarmte en warmtepompen. Besparen op transportkosten door lokale verwerking is een centraal thema van de workshop.

Programma

09.50 - 10.20 Ontvangst
   
10.20 - 10.30 Rioolslib en het Programma Transportbesparing
Het Ministerie van Verkeer & Waterstaat bevordert alternatieven voor vrachtvervoer over de weg in het kader van het Programma Transportbesparing. Vermindering van het wegtransport van rioolslib biedt kansen.
Klaas de Jong, voorzitter Stichting Schoner Transport te Vledderveen Dr
   
10.30 - 10.45 Bad Vöslau eliminates sludge transport and recovers heat
Op de zuivering in Bad Vöslau wordt slib gedroogd met zonnewarmte en daarna vergast met het Kalogeoproces. Warmte wordt geleverd aan de stadsverwarming.            
Ulrich Jacobs, EcoSystems International te Grömitz(D)
   
10.45 - 11.15 Samenwerken voor betere logistiek 
DRSH heeft samen met de vijf waterschappen, die aandeelhouder zijn van DRSH, een onderzoek uitgevoerd naar optimalisatie van de logistiek.
Ruud Peeters, DRSH te Dordrecht
   
11.15 - 11.45 Pauze
   
11.45 - 12.15 Ontwateren van rioolslib 
Bij de RWZI in Emmen is een nieuw type membraanfilterpers geplaatst, die een bijzonder hoog drogestofgehalte mogelijk maakt bij een laag energieverbruik. 
Peter Supheert, Waterschap Velt en Vecht te Coevorden
   
12.15 - 13.15 Lunch
   
13.15 - 13.45 Nieuwe ontwikkelingen bij vergisting
In de agrarische sector en bij de voedingsindustrie is door steun voor duurzame energie voortgang geboekt bij de ontwikkeling van efficiënte vergisters. Implementatie van deze ontwikkelingen kan ook de effectiviteit van slibvergisters sterk verbeteren.
Joop Colsen, Colsen Milieutechniek te Hulst
   
13.45 - 14.30 Drogen van slib met zonnewarmte en warmtepompen
Duurzame slibdroging is mogelijk in kassen met zonnewarmte, maar ook in een zeefbanddroger met warm water van slechts 45 graden.
André Grosser, Hans Huber AG te Berching(D)
   
14.30 - 15.00 Vergassing van slib in Balingen en plannen in Mannheim (engels)
Bij de rioolwaterzuivering in Balingen wordt slib gedroogd met zonnewarmte en vervolgens in een pilotplant vergast. Het geproduceerde gas is brandstof voor een wkk. Bij de zuivering van Mannheim heeft men nu plannen om een grote vergasser bouwen.
Michael Gaiffi, Kopf AG te Sulz-Bergfelden(D)
   
15.00 - 15.30 Pauze
   
15.30 - 16.15 Bezichtiging slibverwerking en stoomturbine bij DRSH 
In 2006 is door Siemens Energy Services een stoomturbine geplaatst, waarmee DRSH groene stroom opwekt. De condensor wordt gekoeld met water van de RWZI, waardoor het waterzuiveringsproces beter verloopt. 

Locatie

DRSH Slibverwerking
Dordrecht
Nederland

Workshops, lezingen en studiereizen

Een uitgebreid netwerk in de energiewereld zorgt ervoor dat Energieprojecten.com al tientallen workshops, lezingen, excursies en studiereizen heeft georganiseerd sinds 2001. Daarmee heeft het bedrijf onderwerpen als biogas voor gebruik in warmtekracht, absorptiekoeling, gasexpansie en warmtenetwerken onder de aandacht gebracht. Onder meer over gasexpansie - waarbij energie is terug te winnen uit de expansie van (aard)gas bij verdeelstations - zijn zelfs Kamervragen gesteld.

Bent u geïnteresseerd in het opzetten van een evenement of studiereis of zoekt u iemand voor een lezing over duurzame energietechnologie, neem dan contact op met Klaas de Jong.

Agenda