Meer rendement van een warmtepomp door kennis koud

Op 26 september 2006 organiseerden de Nederlandse Vereniging voor Koudetechniek NVvK en Energieprojecten.com een middag met als thema “Meer rendement van een warmtepomp door kennis van koudetechniek”. De bijeenkomst is gehouden in het auditorium van CODA in Apeldoorn. De presentaties bestrijken het hele toepassingsgebied van warmtepompen variërend van individuele woningen tot industrie en glastuinbouw. Er worden verschillende technische mogelijkheden besproken en praktijkvoorbeelden waaronder warmtepompen met de natuurlijke koudemiddelen ammoniak en water. 

Programma

12.30 - 13.00 Ontvangst en infomarkt
   
13.00 - 13.10 Opening
Dagvoorzitter Roberto Traversari, TNO en bestuurslid NVvK
   
13.10 - 13.40 Een warmtepomp is wel wat anders dan een hr-ketel
Mogelijkheden, praktijkervaringen en aandachtspunten.
Ernst van Tongeren, Besseling Installatie te Alkmaar
   
13.40 - 14.10 Meer besparen met een uitgekiend onderwerp
De warmtevraag varieert sterk in gebouwen en dat geldt meestal ook voor de temperatuur van het cv-water. Slimme details als toerenregeling op de compressor en extra warmtewisselaars leveren in de praktijk betere resultaten op dan de standaard.
Chris van der Lande, Uniechemie te Apeldoorn
   
14.10 - 14.40 Waarom warmtepompen?!
Motieven om te kiezen voor warmtepompen in woningbouw en utiliteit.
Peter Oostendorp, TNO te Apeldoorn
   
14.40 - 15.30 Koffiepauze met informarkt
   
15.30 - 16.00 Warmtepompen op ammoniak
Natuurlijke koudemiddelen helpen niet mee aan het broeikaseffect. Daarnaast levert ammoniak ook nog een hoge COP. In de Nederlandse industrie zijn al interessante projecten gerealiseerd met warmtepompen op NH3
Henk Vroom, Sabroe te Apeldoorn
   
16.00 - 16.30 VRV: slim systeem voor kantoren en winkelcentra
Op een toerengeregelde compressor kan een groot aantal units koeltechnisch worden aangesloten om individueel warmte en koude te kunnen leveren. De compressor is elektrisch of met een gasmotor aan te drijven.
Alexander von Burg, Coolmark te Barendrecht
   
16.30 - 17.00 Warmtepompen in de glastuinbouw
Absorptiekoelmachines gecombineerd met seizoensopslag in de bodem en wkk zorgen voor koeling, verwarming, stroom en CO2 aan de kas.
Ton Driessen, Verbakel Bomkas te De Lier
   
17.00 - 18.00 Infomarkt met koffie en frisdrank

Locatie

Auditorium CODA
Apeldoorn
Nederland

Workshops, lezingen en studiereizen

Een uitgebreid netwerk in de energiewereld zorgt ervoor dat Energieprojecten.com al tientallen workshops, lezingen, excursies en studiereizen heeft georganiseerd sinds 2001. Daarmee heeft het bedrijf onderwerpen als biogas voor gebruik in warmtekracht, absorptiekoeling, gasexpansie en warmtenetwerken onder de aandacht gebracht. Onder meer over gasexpansie - waarbij energie is terug te winnen uit de expansie van (aard)gas bij verdeelstations - zijn zelfs Kamervragen gesteld.

Bent u geïnteresseerd in het opzetten van een evenement of studiereis of zoekt u iemand voor een lezing over duurzame energietechnologie, neem dan contact op met Klaas de Jong.

Agenda