Innovatieve warmtebenutting

Warmtebenutting is een belangrijke factor in de rentabiliteit en duurzaamheid van biowkk-systemen. Op 11 september 2007 organiseert de Projectgroep Biomassa & WKK daarom een workshop over mogelijkheden voor innovatieve warmtebenutting. 

Programma

09.00 – 09.45 Ontvangst met koffie
   
09.45 - 10.00 Welkom en opening
ERIKS BV te Alkmaar
   
10.00 - 10.30 Flexibele warmteleidingen
Thermaflex heeft een nieuw systeem van voorgeïsoleerde kunststofleidingen ontwikkeld voor efficiënte aanleg van warmte- en koudenetten.
Ad van Lopik, Thermaflex te Waalwijk
   
10.30 - 11.00 High efficiency absorption chillers for CHP
Ontwikkelingen op het gebied van absorptiekoeling en absorptiewarmtepompen in onder andere geothermieprojecten en schoorsteenwarmtewinning bij afvalverbranding. 
Dinesh Kamath, Thermax te Londen
   
11.00 - 11.30 Pauze
   
11.30 - 12.00 Kostenreductie bij aanleg van warmtenetten
Hoe kunnen de kosten voor warmte-infrastructuur omlaag worden gebracht?
Maurice Verhulst, Weijers Waalwijk
   
12.00 - 14.15 Excursie met lunch naar HVC/Meerwarmte
Locatie: Jadestraat 1, Alkmaar 
HVC bedrijft in Alkmaar een moderne afvalverbrander; de joint-venture Meerwarmte levert warmte van HVC aan bedrijven waaronder Eriks en aanhet nieuwe stadion van AZ.
HVC en Meerwarmte te Alkmaar
   
14.15 - 14.45 NH3 chiller voor temperatures below 0 °C
Samen met instituut ILK heeft AGO een compacte absorptiemachine ontwikkeld die met behulp van warmte uit een wkk in de koel- en vriestechniek kan worden ingezet.
Helmut Peetz, AGO te Kulmbach(D)
   
14.45 - 15.15 Seizoenopslag van warmte en koude  in de bodem
Praktijkervaringen met opslag van warmte en koude in aquifers en toekomstvisie van opslag op hoge temperatuur op grotere diepte (vanaf 500 m).
Guus Willemsen, IF Technology te Arnhem
   
15.15 - 15.45 Ontvochtigen en koelen met groene warmte
Het ontvochtigen en drogen van lucht is met een uiterst gering elektriciteitsverbruik mogelijk door gebruik van silicagel en regeneratie met restwarmte. Met het Desiccool-systeem kan ook lucht worden gekoeld met warmte als aandrijfbron.
Hans Kobes, Munters te Alphen a/d Rijn
   
15.45 - 16.30 Afsluitende borrel

Locatie

Eriks BV
Alkmaar
Nederland

Workshops, lezingen en studiereizen

Een uitgebreid netwerk in de energiewereld zorgt ervoor dat Energieprojecten.com al tientallen workshops, lezingen, excursies en studiereizen heeft georganiseerd sinds 2001. Daarmee heeft het bedrijf onderwerpen als biogas voor gebruik in warmtekracht, absorptiekoeling, gasexpansie en warmtenetwerken onder de aandacht gebracht. Onder meer over gasexpansie - waarbij energie is terug te winnen uit de expansie van (aard)gas bij verdeelstations - zijn zelfs Kamervragen gesteld.

Bent u geïnteresseerd in het opzetten van een evenement of studiereis of zoekt u iemand voor een lezing over duurzame energietechnologie, neem dan contact op met Klaas de Jong.

Agenda