Energie uit snoeihout

Ongeveer 90 deelnemers telde het minicongres op 3 november over energie uit snoeihout. De presentaties gaven een gevarieerd beeld van de ontwikkelingen.

Leden van de Projectgroep Biomassa & WKK kunnen de presentaties downloaden op www.biowkk.eu.

 

Verslag

Gerco Hoogenkamp van Biomassa Stroomlijnen vertelde over de marktontwikkelingen voor houtsnippers. Dat leverde een levendige discussie op tussen optimisten en pessimisten over de beschikbaarheid in de komende jaren. Voorlopig exporteren we nog hout naar Duitsland en Denemarken.

Chris Kleinschmidt (BeGreen) vertelde over het samenwerkingsverband van BeGreen, waarbij biomassa sourcing, financiering, en de installatie als compleet pakket wordt aangeboden. In Be Green Energy is Parenco de partner voor houtlevering. Kleinschmidt ziet een markt van duizend kleinere houtcentrales in het bereik van 500-2000 kWth.

Wim Voogd (G3, namens gemeente Breda) en Ton Goossens (Essent ELES) presenteerden de plannen voor een bio-energiecentrale in Breda, die warmte zal leveren aan het bestaande warmtenet en een nieuwbouwwijk. De koppeling met het grote warmtenet in Breda biedt voordelen bij de bedrijfsvoering. Er is geen hulpketel en waterbehandeling nodig en de warmte is altijd benutbaar.

Frans Kastelijn

Na een korte toelichting van Frans Kastelijn over de inzet van gemeente Eindhoven konden de installaties in Meerhoven en bij het Ottenbad worden bezichtigd. De warmtekrachtcentrale Meerhoven is in bedrijf genomen met 1,2 MWe elektrisch vermogen. Deze centrale op houtsnippers zal in de toekomst  bovendien ongeveer 4500 woningen gaan verwarmen. Nu worden al ruim 3.000 woningen van warmte voorzien dankzij een koppeling met bestaande warmtenetten van Essent in Meerhoven.

 

Programma

 12:00 - 13:00 
  
 Ontvangst met koffie en broodjes
  
 13:00

 Opening
  
 13:00 - 13:30


Snoeihout in Nederland - de marktontwikkelingen
Gerco Hoogenkamp - Biomassa Stroomlijn  
  
 13:30 - 14:00
  
Lokale duurzame warmte van BeGreen
Chris Kleinschmidt, BeGreen   
 14:00 - 14:30
  
Breda koppelt biomassacentrale aan warmtenet
Wim Voogd, G3 names gemeente Breda 
Ton Goossens, ELES  
 14:30 - 15:00
  
 Pauze
  
 15:00 - 15:30
  
Eindhoven investeert in warmte uit snoeihout
Frans Kastelijn, gemeente Eindhoven  
 15:30
 
Bezoek aan houtketel Ottenbad en bioWKK voor de  Meerhoven  
 16:30 Borrel bij het Ottenbad 

 

 

Locatie

Eindhoven
Nederland

Workshops, lezingen en studiereizen

Een uitgebreid netwerk in de energiewereld zorgt ervoor dat Energieprojecten.com al tientallen workshops, lezingen, excursies en studiereizen heeft georganiseerd sinds 2001. Daarmee heeft het bedrijf onderwerpen als biogas voor gebruik in warmtekracht, absorptiekoeling, gasexpansie en warmtenetwerken onder de aandacht gebracht. Onder meer over gasexpansie - waarbij energie is terug te winnen uit de expansie van (aard)gas bij verdeelstations - zijn zelfs Kamervragen gesteld.

Bent u geïnteresseerd in het opzetten van een evenement of studiereis of zoekt u iemand voor een lezing over duurzame energietechnologie, neem dan contact op met Klaas de Jong.

Agenda