Wie schudt de markt voor energiebesparing nu eens op?

Om het energieverbruik met 20 procent te verminderen, is er in de EU-richtlijn energie-efficiëntie een grote rol weggelegd voor Energy Service Companies. Ofwel ESCO’s, bedrijven die contracten sluiten met gebouwbeheerders en industrie over energiebesparing. In Nederland is daar nog niet veel van te merken, maar in Duitsland zijn ESCO’s al heel actief. Column op www.energieexpert.nl.

Energiebesparing met techniek

Ook RWE, de moeder van Essent, is in Duitsland actief met energiecontracten. In juli sloot RWE Energiedienstleistungen een overeenkomst met YIT, een bedrijf gespecialiseerd in gebouwtechniek. YIT ontwikkelde het modulaire concept ‘ServiFlex’ om energiebesparing voor haar klanten te vergemakkelijken. Het concept bevat losse elementen, van energie-inspectie van technische systemen en continue monitoring van bedrijfsprocessen tot energie-besparing en -levercontracten. Het past uiteraard in de Duitse traditie om energiebesparing vooral te bereiken met techniek.

 

WKK: oplossing voor ‘Energiewende’ en energiebesparing

Bedrijven, als RWE Energiedienstleistungen, investeren fors in superzuinige koelmachines, ketels, verlichting en dergelijke, maar vooral ook in decentrale opwekking. Warmtekrachtkoppeling is een van de meest effectieve methoden om energie te besparen. Binnen de Duitse ‘Energiewende’ is het dan ook een door de overheid ondersteunde techniek. RWE stelde in de maanden mei en juni nieuwe warmtekrachtinstallaties(WKK) in Hamburg, Dortmund en Berlijn in bedrijf. ‘De toekomst ligt bij decentrale opwekking met hoogrendement WKK’, stelde Alfred Gayer van RWE Energiedienstleistungen in een interview voor het blad ImmobilienManager.

 

Doet goed voorbeeld volgen?

Ook bij de winnaar van de Contracting Award 2012 van het Duitse vakblad Energie & Management Zeitung speelde WKK een hoofdrol. GETEC Contracting vernieuwde de energievoorziening voor een zuivelfabriek in Stendal met de inzet van een WKK en de ombouw van stoom naar warm water. Dit leverde de fabriek een CO2-reductie van 23 procent op. En GETEC dus een award.

De prijswinnaar verwacht kennelijk een opbloei van de markt in Nederland en België voor haar verdienmodel. Dit jaar opende GETEC namelijk een kantoor in Hoofddorp voor de Benelux. Ondanks dat we in Nederland ook bedrijven hebben die dit kunnen, hoop ik dat een nieuwkomer de markt voor energiebesparing wat opschudt. Op dit moment gebeurt er niet zoveel in ons land. Zit dat nu in een gebrek aan belangstelling voor energiebesparing bij de klanten of aan onvoldoende aanbod door leveranciers? Of houden we domweg niet zoveel van techniek als onze buren?

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.