Warmte per vrachtauto, kan dat?

Stel je voor: er komt een vrachtauto bij het zwembad, die een grote tankcontainer neerzet. De gasketel kan uit, want die tank zit vol warmte.
Als je dat vertelt dan denken de meeste mensen: ‘dat kan niet!’ Maar het is geen fantasie. In Dortmund is het realiteit. Het zwembad is zelfs niet het enige project met warmtetransport in Duitsland; in Bottrop wordt zo een school verwarmd en in Hamm krijgt een industrieel bedrijf zo warmte van een collega. Column op www.energieexpert.nl.

Brandstofverbruik vrachtauto

De eerste gedachte die je krijgt bij warmtetransport over de weg is dat het meer energie kost dan het oplevert. Bij een afstand van 10 kilometer tussen bron en gebruiker is het verbruik van de vrachtauto echter minder dan twee procent van de energie die wordt getransporteerd.
De container zelf verliest nauwelijks warmte. Bovendien kan de warmte kan zelfs maandenlang in de container worden bewaard. Voor de opslag van warmte worden namelijk speciale stoffen en niet opgewarmd water gebruikt. In Dortmund en Bottrop gebruikt men een speciaal zout en in Hamm werkt men met zeolieten.

 

Reclame maken met groene warmte

Het warmtetransport heeft alleen zin als het gaat om industriewarmte die anders wordt weggekoeld of om warmte uit duurzame bronnen. Zo gebruikt het zwembad in Dortmund de warmte van een WKK op biogas bij een afvalstort nabij de stad.
Toch is het een economisch een lastig verhaal, want een vrachtauto met chauffeur kost geld. Het systeem is dan ook vooral bedoeld voor tijdelijke situaties of als een warmteleiding niet haalbaar is. Het is in elk geval een mooie oplossing voor verspilling van warmte. En een kans voor PR. Zo kun je de warmtecontainer gebruiken als een rijdende reclame voor je bedrijf.

 

Excursie op 26 september

Het transportsysteem bij het zwembad in Dortmund kan op 26 september worden bezichtigd in het kader van een innovatiedag over opslag en transport van warmte en biogas. Er komen dan experts van gerenommeerde researchinstellingen zoals Universiteit Aken en ZAE Bayern. Een expert van het netwerkbedrijf van RWE in Dortmund geeft een kijk op de toekomst met een hoog maar grillig aanbod van duurzame energie. Hierbij is opslag van warmte en biogas belangrijk om flexibel te kunnen inspringen op de wisselingen in aanbod van zon en wind.

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.