Verslag studiereis Parijs

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Van 13 tot en met 15 juni ging Stichting Warmtenetwerk met een groep van 44 geinteresseerden op studiereis naar de Franse hoofdstad. Parijs heeft een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten, is Europees koploper op het gebied van geothermieprojecten en heeft het grootste koudenet van Europa.

Tijdens de door Energieprojecten.com en Stichting Warmtenetwerk georganiseerde studiereis kregen de deelnemers presentaties over de Parijse situatie: mogelijkheden, innovaties, beleid en financien kwamen aan bod. Daarnaast waren er excursies naar een geothermiecentrale van Melun, een voorstad van Parijs, en de ondergrondse afvalcentrale Isseane.

U kunt het hele verslag van de reis downloaden (PDF 5,9 Mb) of lezen op www.issuu.com. Hieronder vindt u een aantal van de presentaties van het minicongres.

Minicongres

Association for DHC in The Netherlands and Flanders (PDF 816 kb)
Klaas de Jong, Stichting Warmtenetwerk 

Pathways to a clean ernergy system (PDF 1,2 Mb)
Araceli Fernandez Pales, analist energietechnologie bij het internationaal energieagentschap IEA

District heating & cooling in France (PDF 942 kb)
Isabelle Guedra, algemeen secretaris SNCU (de warmteafdeling van energiefederatie FEDENE)

Geothermal in EU perspective and developments in Paris (PDF 4,8 Mb)
Pierre Ungemach, vice-voorzitter van de Europese raad voor energie uit geothermie EGEC en manager GPC IP

The largest district cooling scheme of Europe (PDF 7,4 Mb)
Climespace

 

Innovation in district heating (PDF 7,0 Mb)
Dalkia BU Heating & Cooling Systems

Auteur nodig?

Regelmatig publiceert Energieprojecten.com artikelen in vaktijdschriften. Bent u op zoek naar een freelance schrijver met technische kennis, een ervaren pen en die altijd op tijd levert? Neem dan gerust contact op met Klaas de Jong.

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.