Column FD: Russisch aardgas

Column uit Het Financieele Dagblad van 7 maart door Klaas de Jong over de roep om onafhankelijkheid van het Russische aardgas.

Onafhankelijk worden van Russisch aardgas is zware klus

Na de bezetting van de Krim verklaarde Europarlementariër Hans van Baalen dat we onafhankelijk van Russisch aardgas moeten worden. Dat is voor een VVD'er een opmerkelijke uitspraak. Nog maar kortgeleden stond VVD-partijleider Mark Rutte glunderend tussen Russen en Duitsers bij de opening van de gasleiding Nord Stream, die niet toevallig om het grondgebied van Oekraïne heen is aangelegd.

In elk geval is zo'n visie makkelijker gezegd dan gedaan. De productie van Gronings aardgas gaat onherroepelijk dalen. Alleen al om die daling op te vangen moet er heel wat gebeuren. Eigenlijk is er maar één zinnig alternatief voor het opvangen van de afnemende gasproductie: beperk het gasverbruik.

Wellicht denkt iedereen dan meteen aan het isoleren van woningen. Dat moeten we zeker doen, al zal de Russische president Vladimir Poetin daar niet direct van schrikken. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft net uitgerekend dat we bij een fors temp van 300.000 geïsoleerde woningen per jaar toch nog 20 jaar nodig zullen hebben om het huishoudelijk gasverbruik te halveren.

We moeten effectiever en sneller optreden. Dat kan door onze aandacht vooral te richten op de grote gasverbruikers, zoals de industrie, de tuinbouwbedrijven met kassen, ziekenhuizen en zwembaden. Die moeten we aansluiten op duurzame bronnen, zoals geothermie, en daarnaast moeten we warmte hergebruiken die nu nog wordt geloosd. Daarmee kunnen we miljarden kubieke meters gas besparen.

Om de investeringen hiervoor te financieren, moeten we de energiebelasting op gas voor grootverbruikers verhogen. Waarom betaal je thuis 19 cent per kubieke meter terwijl je bij afname van een miljoen kubieke meter maar 1,6 cent betaalt? Daar zit ruimte?

Klaas de Jong is directeur van Energieprojecten.com

Auteur nodig?

Regelmatig publiceert Energieprojecten.com artikelen in vaktijdschriften. Bent u op zoek naar een freelance schrijver met technische kennis, een ervaren pen en die altijd op tijd levert? Neem dan gerust contact op met Klaas de Jong.

Recent

Energy for a vertical city - De Rotterdam

vertical city

The Rotterdam is one of the highest and biggest buildings in the Netherlands. It is a vertical city with mixed housing, commercial and recreational functions. The building has an innovative connection to the district heating of Eneco in Rotterdam, cooling by river water and a small bio CHP for its own renewable electricity supply.

The article is free for publishing with mentioning source: warmtenetwerk Magazine - Klaas de Jong. Send an email to idee@energieprojecten.com for text and hr image

Warmtenet is toch echt de oplossing

5 8 13 FD Warmtenet is toch echt de oplossing2

Column uit Het Financieele Dagblad van 5 augustus door Klaas de Jong over de toepassing van warmtenetten in industrie en glastuinbouw. De column is een reactie op een opiniestuk van Paul Kengen in dezelfde krant op 26 juli.

Verslag studiereis Parijs

Studiereis Parijs 2013 5 1

Verslag van de studiereis van Stichting Warmtenetwerk naar Parijs, een stad met een lange traditie op het gebied van warmte- en koudenetten en Europees koploper bij geothermieprojecten.

Nieuwbouw van Bonfix scoort Very Good

RCC april 2013 34 35 Absorptiekoeling Bonfix 1

De nieuwbouw van het Europees distributiecentrum in Zwolle van fittingenleverancier Bonfix is zowel bouwkundig als installatietechnisch opmerkelijk. De berekening van de energieprestatie levert een negatief getal op (EPC -0,17) en het gebouw scoort very good bij de certificatie voor BREEAM. Dat laatste betekent dat niet alleen isolatie en bouwmaterialen prima zijn maar ook andere duurzaamheidsaspecten zoals een ruime groenvoorziening, minimaal leidingwatergebruik en een koelmachine zonder synthetisch koudemiddel. Installateurs zijn de gebruikers van de producten van Bonfix. Die worden niet teleurgesteld als ze een kijkje nemen in de techniekruimte, waar glimmende koperen leidingen de aandacht trekken. Fraai installatiewerk, maar ook een innovatief en duurzaam concept. Het is niet alleen een visitekaartje voor Bonfix zelf maar ook voor de installateur Heva te Heerde.

Top 10 lokale samenwerking

SA nr2 2013 Top tien Klaas de Jong 1

Meer duurzaamheid door locale samenwerking! Dat is het thema van de top tien, die ik heb gemaakt. Het gaat in deze top tien niet om individuele investeringen, maar om oplossingen op gebiedsniveau waarbij meerdere partijen samenwerken. Bij mijn rangschikking heb ik gekeken naar daadwerkelijke energiebesparing en duurzaamheid, maar ook naar innovatie en creatieve oplossingen. Het gaat daarbij om wat complexere oplossingen met niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Ten slotte is in de nederlandse energiebalans warmte groter dan stroom en transport samen.